Skip to main content

Zorgt vocht voor een hogere energiefactuur?

Bij een vochtige woning denkt men vaak als eerste aan de gezondheid en het leefklimaat van de bewoners alsook aan de constructie van het huis zelf. Vaak vergeet men dat een vochtig huis ook handen vol geld kost door een verlies aan energie/warmte. Vochtige en natte muren verliezen immers hun warmtebehoudende en isolerende functie.

Om schimmelvorming op natte muren te voorkomen moet er geventileerd worden. Op een natuurlijke manier ventileren houdt in dat ramen en deuren moeten worden opengezet. Niet alleen de vervuilde en verzadigde lucht verdwijnt op die manier maar ook de warmte. Dit impliceert dat de temperatuur binnenshuis zal dalen waardoor er meer moet worden gestookt om de woning op te warmen.

Vochtige muren zorgen voor een hogere energiefactuur 1

Vocht in een woning resulteert in een toenemende luchtvochtigheidsgraad. Uit onderzoek is gebleken dat een stijging van de vochtigheidsgraad in een ruimte met amper 10% resulteert in 20% warmteverlies. Dit percentage aan warmteverlies valt te verklaren door het verlies aan warmte-isolatie. Een stijging van de vochtigheidsgraad zal dus resulteren in een koudere woning waardoor er extra verwarmd zal moeten worden om de temperatuur op peil te houden. Maw een woning met vochtproblemen levert een hogere energiefactuur op.

gevaren van vocht in huis vochtbestrijding

Indien een woning goed geïsoleerd is impliceert dit niet dat vochtproblemen geen invloed zouden hebben op de energetische toestand. Veel materialen die gebruikt worden als thermische isolatie zijn gebaseerd op het principe van stilstaande lucht. Stilstaande lucht is immers een uitstekende thermische isolator. De gebruikte isolatiematerialen hebben bijgevolg een poreuze en open structuur. Op die manier wordt de lucht als het ware vastgehouden door dit materiaal.

Het probleem van dergelijke materialen is echter dat deze open en poreuze structuur er ook voor zorgt dat ze onderhevig zijn aan vochtproblemen. Wanneer er water of vocht in een muur komt zullen deze materialen dit absorberen en vasthouden. Op die manier is er niet alleen warmteverlies, maar kunnen er ook schimmels en verrottingsverschijnselen optreden. Isolatiemateriaal dat nat en vochtig is ten gevolge van opstijgend vocht, een lek, doorslaand vocht, … verliest dus niet alleen zijn thermische functie maar kan ook schimmelproblemen opleveren.

Energiebesparend betekent kostenbesparend. In tijden waarin de prijzen voor elektriciteit en gas de pan uit swingen is iedere vorm van energiebesparing pure winst. Het oplossen van vochtproblemen komt dus niet alleen de gezondheid van de bewoners en de woning ten goede, maar levert ook een serieuze besparing op de energiefactuur op

Heeft u ook te maken met vochtproblemen en u wil een oplossing, neem dan zeker contact met ons op!

CONTACTEER ONS

Vocht in uw woning?

Contacteer de vochtspecialist

Website door: Buro 86

ADG de vochtspecialist

A: Kasteelstraat 49
9820 Merelbeke

BTW: BE 0846.513.654

Lees hier ons privacybeleid

30 jaar garantie

ADG de vochtspecialist geeft tot 30 jaar garantie op uitgevoerde projecten. Op deze manier zetten we niet alleen onze kwalitatieve aanpak kracht bij maar kunnen onze klanten ook op beide oren slapen.

Contacteer ons