Skip to main content

Kelderdichting om je natte kelder waterdicht te maken nodig?

Bel ons: 0492 204 204

Kelderdichting

Last van een vochtige of natte kelder? We maken uw kelder waterdicht en opnieuw bruikbaar. Dit kan op verschillende manieren afhankelijk van kelder tot kelder. We kunnen een kelderbekuiping uitvoeren of werken met een kelderdrainage. Bepaalde vochtproblemen kunnen soms vrij eenvoudig opgelost worden door het plaatsen van een specifieke ventilatie.

ADG is reeds meerdere jaren expert in de vochtbestrijding in kelders. Na uitvoering van de werken is het resultaat een vochtvrije kelder die nuttig kan gebruikt worden.

Welke vorm van kelderdichting we toepassen is afhankelijk van tal van factoren zoals de toestand van de kelder, de ondergrond van de keldermuren en/of de keldervloer, de huidige vloerplaat, de locatie, de insijpeling of infiltratie, de hoeveelheid water, de vochtigheid in de kelder, …

Op basis van onze expertise en analyse ter plaatse wordt gekozen voor de beste oplossing. Er kan geopteerd worden voor een bekuiping van de kelder, het plaatsen van een drainage systeem of het installeren van een ventilatie in de kelder.

Gratis Diagnose

Oplossingen om een droge kelder te bekomen

Kelderdichting 1

1. Kelderbekuiping binnenmuren kelder + keldervloer

Het bekuipen van de binnenkant van een kelder is de oudste kelderdichtingstechniek, maar wordt nog steeds gebruikt om kelderruimtes waterdicht te maken.De term bekuipen of bekuiping wordt gebruikt bij het aanbrengen van meerlaagse cementbezettingen. Om deze techniek toe te passen moet de kelder aan een belangrijk aantal factoren voldoen. De voornaamste vereiste is dat de kelder onderhevig is aan permanent drukkend grondwater. Het is immers de bedoeling dat de verschillende cementeringslagen de waterinsijpeling blokkeren teneinde geen water meer in de kelder te krijgen.

2. Kelderbekuiping buitenmuren kelder

Soms kan een buitenkelderafdichting ook nodig zijn om tot een echt watervrije kelder te komen zodat de invloeden van buiten zoveel mogelijk worden geweerd. Deze toepassing is echter een zeer ingrijpend en is vaak niet van toepassing bij bestaande woningen en kelders. De keldermuren moeten langs de buitenzijde immers vlot toegankelijk zijn.

3. Drainage

Er zijn verschillende mogelijkheden om een kelder vochtvrij te krijgen. Alles is echter afhankelijk van de kelder zelf. Vandaag vormt het draineren van de kelder de meest toegepaste methode. Er zijn verschillende methodes om water te draineren, al dan niet in combinatie met elkaar. Het grootste voordeel van drainage-systemen is de polyvalentie. Dergelijke systemen kunnen zeer vaak toegepast worden. Het vereist geen stabiele constructie, de ondergrond met besmet of zwaar aangetast zijn, … Uitsluitend bij permanent drukkend grondwater is drainage van een kelder niet mogelijk.

a.  Vloerdrainage

Wanneer water (onder hoge druk van het grondwater) door de vloer van de kelder infiltreert, kiest men doorgaans voor een vloerdrainage. De vloer van de kelder wordt dan voorzien van een drainagesysteem in de vorm van drainagebuizen in een kiezelbed of een noppenmembraan.

Het water wordt gekanaliseerd en gecontroleerd afgevoerd. Hiervoor is een afvoerkanaal of een pompsysteem noodzakelijk. Door de drainagebuizen of de speciale vorm van het membraan wordt het water naar een verzamelput afgeleid en van daaruit afgevoerd of weggepompt.

De keuze van afwerking bovenop het membraan is eveneens zeer divers. Er kan gewerkt worden met een gewone beton, een polyfloor, een chape, maar ook met droge elementen zoals isolatiekorrels of panelen. Zo blijft de nieuwe vloer droog en ben je defenitief verlost van vocht in uw kelder

b. Randdrainage

Als er vocht via de kimnaad – dit is de naad waar de keldervloer en de muren elkaar raken –  in de kelder naar binnen komt dan is een randdrainage soms de beste oplossing. Water zoekt steeds zijn weg en verkiest dan ook vaak de zwakste plek. Doordat het grondwater niet door de vloer omhoog kan komen, zoekt het zich een weg via de kimnaad van de muur op deze keldervloer.

c. Wanddrainage

Wanneer de wanden van een kelder in hoge mate aangetast worden door vocht en/of geïnfiltreerd worden door water is een wanddrainage een goede optie. De wanden van de kelder worden voorzien van een noppenmembraan. Water dat nu door de oude wand infiltreert, komt in het het membraan terecht en wordt via het grondmembraan weggeleid. Bij een wanddrainage is steeds een vloer- of randdrainage noodzakelijk. Op deze wandfolie wordt een afwerkingslaag geplaatst. Meestal is dit in de vorm van een cementering, maar dit kan ook met pleisterwerk of zelf gyproc afgewerkt worden.

De combinatie van een vloer- en een wanddrainage wordt vaak toegepast om een kelderrenovatie uit te voeren.

4. Kelder verluchten of kelder ventilatie

Heb je een muffe geur in je kelder, beschimmelen de etenswaren, de producten, kledij, … die in de kelder liggen of staan, dan kan een goede ventilatie van uw kelder soelaas bieden. U kan kiezen voor de natuurlijke manier van ventileren dmv het plaatsen van ventilatieroosters, een mechanische ventilator of een decentrale ventilatie-unit. Welk type ventilatie  er best past voor uw kelderruimte is grotendeels afhankelijk van de aan- en afvoermogelijkheden van frisse en verzadigde lucht.

Wat is de prijs om een kelder waterdicht te maken ?

De kostprijs van een kelderdichting is afhankelijk van een aantal factoren en van de benodigde werkwijze. Wordt er geopteerd voor een klassieke bekuiping, of is eerder een dichting of drainage aangewezen. Misschien kan het probleem door een relatief goedkope ventilatie-unit opgelost worden.

Om geen onnodige kosten te maken analyseren wij de situatie ter plaatste en maken we vrijblijvend een voorstel.

 

Contacteer  ons vrijblijvend door een aanvraagformulier in te vullen








    Vocht in huis of kelder?

    ADG de vochtspecialist is een gevestigde waarde in het analyseren en oplossen van vocht-, condensatie- en schimmelproblemen. Als specialist in vochtproblemen kunnen wij u meerdere oplossingen aanbieden, telkens op maat van uw woning.

    ADG de vochtspecialist is al jaren dé partner voor al wie kampt met vochtproblemen in zijn woning.

    Contacteer ons

    Onze troeven

    • Jarenlange ervaring én kennis
    • Echte vakmensen met passie voor hun job
    • 30 jaar effectieve garantie op onze projecten
    • Steeds een oplossing op maat van de problematiek
    • Topkwaliteit tegen de beste prijs

    Vocht in uw woning?

    Contacteer de vochtspecialist

    Website door: Buro 86

    ADG de vochtspecialist

    A: Kasteelstraat 49    A: Nieuwhuizenstraat 9
    9820 Merelbeke               8790 Waregem

    BTW: BE 0846.513.654

    Lees hier ons privacybeleid en cookiebeleid

    30 jaar garantie

    ADG de vochtspecialist geeft tot 30 jaar garantie op uitgevoerde projecten. Op deze manier zetten we niet alleen onze kwalitatieve aanpak kracht bij maar kunnen onze klanten ook op beide oren slapen.

    Contacteer ons