Skip to main content

Dat kelders niet de meest geliefde ruimtes zijn, hoeft geen betoog. Hoe vaak hoor je niet ‘mijn kelder die ga ik dichtsmijten’ of ‘mijn kelder daar kom ik al jaren niet meer in’ of ‘een kelder wat voor nut heeft dat nu?’

Toch kunnen deze ruimtes enorm waardevol zijn! Denk maar eens aan de grootouders die een prachtige tuin hebben waar de kleinkinderen naar hartenlust kunnen spelen en ravotten, maar die bij slecht weer met de handen in het haar zitten? Hoe houden we onze lievelingen uren bezig? Zou de kelderruimte die al jaren nog amper betreden wordt, misschien geen oplossing kunnen bieden? Tuurlijk wel! Het is soms mogelijk om met enkele beperkte ingrepen van deze ruimte een waar speelparadijs te maken. Een ruimte waar een leeshoekje is gemaakt of waar een voetbaltafel staat. Of voor de échte fanatiekelingen waarom geen pleintje aanleggen met kunstgras en een doeltje erop? Bovenstaand voorbeeld is slechts één van de vele mogelijkheden. Een kelderruimte kan ook perfect dienst doen als hobbyruimte of stockageplaats. Waarom alle reserveonderdelen steeds in de garageruimte of in de berging blijven opstapelen? Ooit als eens gedacht aan de mogelijkheden die een kelder biedt? Als specialisten in kelderdichting krijgen we dan vaak te horen? Ja, maar in onze kelder staat er vaak water of de luchtvochtigheid is daar veel te hoog. Er is geen ventilatie. Onze etenswaren en voedingsmiddelen beschimmelen of de blikjes roesten. In zo’n ruimte kan ik toch moeilijk mijn auto-onderdelen stockeren? Of mijn modeltreintjes? Om maar te zwijgen over een postzegelverzameling? Dergelijke struikelblokken kunnen vaak eenvoudig opgelost worden met een juist ventilatietoestel bijvoorbeeld. Met een minimale investering komt er dan plots een ruimte van 50m3 of meer vrij in uw eigen woning!

Kelderdichting oplossing ADG vochtspecialist

Het kan natuurlijk ook nog wat extremer. Wat had je gedacht van een ondergelopen kelder met een enorme geurginder tot gevolg die op amper 2 weken omgetoverd wordt tot een ware man cave? Een ruimte met alles erop en eraan. Gaande van een biljarttafel tot een pokertafel zelfs een bar met enkele tapkranen! Waarom hier geen cinemazaal herbergen? Of een sauna plaatsen of een fitnessruimte creëren? Wie verder wil gaan kan er zelfs een wellnessruimte van maken. Of wat gedacht van een volledige dressing?

Ook met de traditionele invulling van een kelderruimte is niets mis natuurlijk. De kelder als een plaats om de wasmachine en droogkast in op te bergen. De kelder is eveneens de ideale plaats om sommige wijnen te bewaren. Wie droomt er niet stiekem van een eigen wijnkelder? Of zoals in de meeste gevallen gewoon een plaats waar de voedingswaren veilig en droog kunnen worden opgeborgen.

Toch wil ik enig enthousiasme wat temperen. Over dergelijke projecten dient grondig nagedacht te worden. De situatie en potentiele mogelijkheden dienen goed bestudeerd en geanalyseerd te worden. Zoals bij iedere renovatie zal ook deze ruimte zijn beperkingen hebben. Hoe zit het bijvoorbeeld met de locatie van de kelder tov de totale woning. Wat is de minimale en maximale hoogte van de kelder. Je kan ook niet zomaar openingen in keldermuren of de keldervloer gaan maken! Boor nooit zomaar een gaatje in een keldermuur om bijvoorbeeld een rek te bevestigen of iets op te hangen. Het zou niet de eerste keer zijn dat we in paniek opgebeld worden omdat men een rek of een keldertrap aan de muur wou bevestigen en het water nu naar binnen stroomt…

Auteur: ADG de vochtspecialist

E-mail ons

Vocht in uw woning?

Contacteer de vochtspecialist

Website door: Buro 86

ADG de vochtspecialist

A: Kasteelstraat 49
9820 Merelbeke

BTW: BE 0846.513.654

Lees hier ons privacybeleid

30 jaar garantie

ADG de vochtspecialist geeft tot 30 jaar garantie op uitgevoerde projecten. Op deze manier zetten we niet alleen onze kwalitatieve aanpak kracht bij maar kunnen onze klanten ook op beide oren slapen.

Contacteer ons