Skip to main content

Om het verband tussen vochtproblemen en gezondheidsproblemen in kaart te brengen is het noodzakelijk om een onderscheid te maken tussen vocht- en luchtvochtigheidsproblemen.

Daar waar vocht voornamelijk schade aanricht aan de woning zelf, kan een te hoge of te lage luchtvochtigheidsgraad tal van gezondheidsproblemen teweegbrengen. Een te hoge luchtvochtigheidsgraad relateren we vrijwel onmiddellijk met condens- en schimmelproblemen. Natte muren vormen bij een te hoge luchtvochtigheid de geliefkoosde plaats voor het ontwikkelen van schimmels. De sporen van schimmels kunnen irritaties en allergische reacties in de hand werken. Irritaties van de huid en de luchtwegen zijn vaak te wijten zijn aan de aanwezigheid van schimmels. Daar waar jeuk en roodheid symptomen van huidirritaties vormen. Kunnen astma en bronchitis dan weer gelinkt worden aan irritaties van de luchtwegen.

Al deze gezondheidsproblemen kunnen vaak gerelateerd worden aan een te hoge of te lage luchtvochtigheidsgraad in huis. Wanneer er zich bijvoorbeeld schimmelvorming voordoet in een slaapkamerruimte dan worden we per dag ongeveer 8 uur (nachtrust) blootgesteld aan deze schimmels. Maw 1/3 van de dag in contact staan met schimmels kan serieuze gezondheidsproblemen met zich mee brengen. Vaak zijn schimmels met het blote oog zelfs niet waarneembaar. Een goed geventileerde ruimte is dan ook van primordiaal belang.

Gezondheidsproblemen die gerelateerd kunnen worden aan een slecht geventileerde ruimte:

  • Astma
  • Kortademigheid
  • Huidirritaties (jeuk, eczeem, reuma, netelroos, …)
  • Bronchitis
  • Chronische aandoeningen zoals aanhoudende hoofdpijn, verkoudheid, sinusitis, …
  • Vermoeidheid
  • Aangetast immuunsysteem
Muur met schimmel en zouten door opstijgend vocht - ADG Vochtspecialist

Schimmels kunnen zelfs dodelijk zijn

Schimmels zijn niet zo ongevaarlijk als men vaak laat uitschijnen. Met een doekje en bijhorend product de schimmels verwijderen en het probleem lijkt opgelost. Niets is minder waar. De oorzaak van deze schimmels moet aangepakt worden. Zeker als men weet dat bepaalde schimmels zelfs dodelijk kunnen zijn. De Aspergillus-schimmel, die de laatste jaren een enorme opmars maakt binnen Europa, kan zelfs levensbedreigend zijn! Jaarlijks is de resistente Aspergillus-schimmel verantwoordelijk voor tal van overlijdens. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen een infectie door deze schimmel oplopen met de gekende gevolgen. Cfr. Onderzoek door Dr. Paul Verwey bij onze noorderburen.

Auteur: ADG de vochtspecialist

E-mail ons

Vocht in uw woning?

Contacteer de vochtspecialist

Website door: Buro 86

ADG de vochtspecialist

A: Kasteelstraat 49
9820 Merelbeke

BTW: BE 0846.513.654

Lees hier ons privacybeleid

30 jaar garantie

ADG de vochtspecialist geeft tot 30 jaar garantie op uitgevoerde projecten. Op deze manier zetten we niet alleen onze kwalitatieve aanpak kracht bij maar kunnen onze klanten ook op beide oren slapen.

Contacteer ons