Skip to main content

Om van uw kelder een echte wijnkelder te maken dient aan een aantal voorwaarden voldaan te worden.

Eerst en vooral is een constante temperatuur van cruciaal belang. Het is zelfs zo dat een constante temperatuur belangrijker is dan de hoogte van de temperatuur. De optimale temperatuur voor een wijnkelder bedraagt 11°-13°C. Indien de temperatuur oploopt tot 18°C en meer zal de wijn ‘verzuren’. Om de kwaliteit van de wijn te waarborgen moeten dergelijke temperaturen dan ook vermeden worden. Let wel het gaat hier om het bewaren van wijnen. Een hogere temperatuur zal er immers voor zorgen dat de wijn sneller ‘rijpt’.

Een tweede cruciale factor is de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte. Voor een wijnkelder bedraagt de ideale relatieve luchtvochtigheid 70%. De relatieve luchtvochtigheid geeft de verhouding weer tussen de in de lucht aanwezige hoeveelheid waterdamp, de temperatuur en de luchtdruk. Bij een temperatuur van 11°C en een luchtvochtigheidsgraad van 70% zal er condensatie optreden. Om de flessen te vrijwaren van schimmels kunnen deze best met een beschermingsfolie worden opgeborgen. Een te lage luchtvochtigheidsgraad kan er dan weer voor zorgen dat de kurk uitdroogt. Doorheen een droge kurk kan zuurstof in de fles dringen, hierdoor zal de wijn oxideren en de kwaliteit van de wijn aantasten.

Een derde parameter is licht. Of beter gezegd het ontbreken ervan. Een ideale wijnkelder is donker. Zonlicht en ultravioletlicht zijn immers uit den boze voor wijn. Ze tasten naast de kleur eveneens de kwaliteit aan. Dit is zeker het geval voor witte wijnen en Champagnes. Doch is dit niet alleen bij transparante flessen maar ook bij de donkerste flessen van toepassing.

Tot slot moet deze ruimte ook trillingvrij zijn. Al dan niet aanwezige trillingen van buitenaf zijn afhankelijk van de locatie waar de wijnkelder zich bevindt. Trillingen zijn nefast voor wijn. Een stabiele ondergrond is hier dan ook aan de orde. Stel dat de trillingen veroorzaakt worden van buitenaf, dus niet van een (elektrische) toestellen in de kelder zelf, zijn er eveneens nog systemen om deze trillingen te gaan beperken zoals een schokdempende ondergrond.

Droge vochtvrije wijnkelder - ADG Vochtspecialist

Om een kelder om te vormen van een onbruikbare ruimte naar een ideale wijnkelder moet deze eerst vochtvrij gemaakt worden:

Vervolgens dient aandacht besteed te worden aan het reguleren van een constante temperatuur, een optimale luchtvochtigheidsgraad en een minimum aan licht in functie van de toegankelijkheid. Ook mogelijke trillingen dienen gedempt te worden.

Uw onbruikbare kelder omvormen naar een echte wijn kelder?
Contacteer ADG de vochtspecialist voor een analyse ter plaatse.

Auteur: ADG de vochtspecialist

E-mail ons

Vocht in uw woning?

Contacteer de vochtspecialist

Website door: Buro 86

ADG de vochtspecialist

A: Kasteelstraat 49
9820 Merelbeke

BTW: BE 0846.513.654

Lees hier ons privacybeleid

30 jaar garantie

ADG de vochtspecialist geeft tot 30 jaar garantie op uitgevoerde projecten. Op deze manier zetten we niet alleen onze kwalitatieve aanpak kracht bij maar kunnen onze klanten ook op beide oren slapen.

Contacteer ons