Toename van vochtproblemen door na-geïsoleerde spouwmuren
Plots terug water in de kelder?
Deze winter kregen we meermaals hetzelfde verhaal te horen: ‘we hadden jarenlang geen druppel water in onze kelder en nu staat hij volledig onder.’ Kelders die voorheen louter wat ‘vochtig’ werden of waar er zich hier en daar tijdens de winter een plasje vertoonde kregen het deze winter zwaar te verduren. Vaak moesten mensen dagelijks aan de slag met pompen, waterzuigers, emmer en dweil, … om de kelder watervrij te maken.
Dit alles had slechts één grote oorzaak: de overvloedige regenval van de afgelopen weken/maanden.
Deze verklaring is deels waar, maar de problematiek is eerder te wijten aan een combinatie van factoren. Het klopt dat het grondwaterpeil deze winter historische hoogtes heeft bereikt. Dit houdt vanzelfsprekend verband met de excessieve neerslag.
Omgevingsfactoren en waterbeheer
Doch dient er ook gekeken te worden naar de wijzigingen in het waterbeheer en andere omgevingsfactoren. Denk bijvoorbeeld maar aan de oude rioleringsbuizen die vervangen worden. De nieuwe riolering doet datgene waarvoor ze bestemd zijn namelijk het rioleringswater afvoeren. Daar waar er in de oude rioleringsbuizen vaak barsten en scheuren waren die het infiltrerend water uit de omgeving eveneens ging afvoeren.
Invloed van bouwprojecten op de waterafvoer
Ook de talrijke bouwprojecten in Vlaanderen vormen een oorzaak. Weides en zelfs moerassen doen vandaag de dag dienst als bouwgrond voor talloze woningen. Waar een woning staat of beton ligt kan het regenwater niet in de grond dringen.
Wist je dat volwassen bomen zoals de esdoorn, wilg, populier, etc. tot 300 liter water per dag kunnen opnemen? Als deze bomen dan plaats dienen te maken voor eender welk project heb je opnieuw een hydrofiel gegeven dat wegvalt.
Effect van wegvallen landbouw
Het wegvallen van bepaalde industrietakken die grondwater dienden op te pompen voor hun dagdagelijkse activiteiten vormt eveneens een factor die -regionaal- zeker niet mag onderschat worden.
Waar men vroeger de velden bewerkte met paard en kar worden nu grote en vooral zware machines ingezet. Dit heeft een negatieve invloed op de ondergrond. Deze wordt immers samengedrukt hetgeen een negatieve invloed heeft op de doorlatendheid.
Stof tot nadenken
Opgelet: Dit is louter een persoonlijke opvatting en denkoefening gestaafd met enkele cijfergegevens.
Heeft u ook te maken met vochtproblemen en u wil een oplossing, neem dan zeker contact met ons op!
ADG de vochtspecialist
A: Kasteelstraat 49
9820 Merelbeke
BTW: BE 0846.513.654
Lees hier ons privacybeleid
30 jaar garantie
ADG de vochtspecialist geeft tot 30 jaar garantie op uitgevoerde projecten. Op deze manier zetten we niet alleen onze kwalitatieve aanpak kracht bij maar kunnen onze klanten ook op beide oren slapen.