Skip to main content

Toename van vochtproblemen door na-geïsoleerde spouwmuren

De hevige regenval van de afgelopen maanden zorgde niet alleen voor talrijke problemen in kelders of ondergrondse ruimtes. We zien de laatste maanden ook een enorme toename in het aantal aanvragen voor vochtproblemen ten gevolge van spouwmuurisolatie. Na-isolatie van de spouwmuren door in-situ vullen van de luchtspouw resulteert in een stijgend aantal vochtproblemen.

De functie van een luchtspouw en de impact van na-isolatie

Het doel van een luchtspouw is enerzijds om water te evacueren via de stootvoegen. Anderzijds werd de luchtspouw gecreëerd vanuit de veronderstelling dat lucht stilstaat in de spouwen, omdat stilstaande lucht een uitstekende isolator is. Deze gedachtegang is ondertussen achterhaald. Een onbehandelde, traditionele gevelsteen is poreus en neemt water op. Bij regenval absorberen de gevelstenen een deel van het regenwater. Aangezien de spouwen zijn opgevuld, kan het water niet langer via de bestaande spouw worden afgevoerd. Het regenwater hoopt zich op in de spouw, met als gevolg dat het isolatiemateriaal doorweekt raakt. Deze natte materie drukt tegen het binnenspouwblad en veroorzaakt vochtplekken op het pleisterwerk.

Premies en promotie van spouwmuurisolatie

De laatste jaren heeft de overheid het isoleren van bestaande luchtspouwen sterk gepromoot. Er werden tal van premies gekoppeld aan deze energiezuinige maatregel. Onze ervaring toont echter aan dat één specifiek isolatiemateriaal dat veelvuldig werd gebruikt, nu juist vocht- en schimmelproblemen veroorzaakt.

STS-71.1 spouwmuren

Deskundigen en de rol van STS 71.1

Van bij de aanvang van deze isolatietechniek plaatsten deskundigen en vochtbestrijdingsspecialisten vraagtekens bij de effectiviteit ervan. Mede door deze twijfels werd STS 71.1 ingevoerd. Dit richtlijnendocument legt installateurs op om voorafgaand aan de werken een aantal cruciale parameters in kaart te brengen, zoals de dikte van de spouw, het aantal spouwankers en de aanwezigheid van vochtproblemen. Indien er reeds vochtproblemen aanwezig waren, mocht de spouw in geen geval worden geïsoleerd.

Waarom treden er nog steeds vochtproblemen op?

Ondanks de voorzorgsmaatregelen van STS 71.1, zien we vandaag de dag een groot aantal vochtproblemen die te wijten zijn aan het opvullen van luchtspouwen. Het STS 71.1-verslag stelt dat er voor de aanvang van de werken geen vochtproblemen waren. De vaststelling dat er enkele jaren na de werken wel serieuze vochtproblemen optreden, vormt dan ook een sterke bewijslast. Het aantal faillissementen van bedrijven die gespecialiseerd waren in deze techniek spreekt boekdelen.

De impact op energiezuinigheid

Het doel van het opvullen van luchtspouwen was om woningen energiezuiniger te maken. Echter, een natte muur is allesbehalve energiezuinig. Het vochtige isolatiemateriaal vermindert de isolerende werking, waardoor de woning minder goed op temperatuur blijft. Talrijke gedupeerden worden hierdoor letterlijk en figuurlijk in de kou gezet.

Hoe kan het probleem worden opgelost?

Helaas is er geen eenvoudige oplossing voor deze problematiek. De enige effectieve aanpak is het verwijderen van het buitenspouwblad en het natte isolatiemateriaal. Het hydrofoberen van de buitengevel na het ontstaan van het probleem biedt geen oplossing en kan zelfs extra problemen veroorzaken. Het aanpakken van het probleem aan de binnenzijde is ook geen sinecure, omdat de natte massa in de spouw blijft. Wel kan het preventief hydrofoberen van gevels helpen om vochtproblemen te vermijden.

Zoals een wijs man mij onlangs zei: “de overheid maakt tal van woningen kapot door hun zogenaamde ‘energiezuinige maatregelen’ maar wie is uiteindelijk de dupe?”

Heeft u ook te maken met vochtproblemen en u wil een oplossing, neem dan zeker contact met ons op!

CONTACTEER ONS

Vocht in uw woning?

Contacteer de vochtspecialist

Website door: Buro 86

ADG de vochtspecialist

A: Kasteelstraat 49
9820 Merelbeke

BTW: BE 0846.513.654

Lees hier ons privacybeleid

30 jaar garantie

ADG de vochtspecialist geeft tot 30 jaar garantie op uitgevoerde projecten. Op deze manier zetten we niet alleen onze kwalitatieve aanpak kracht bij maar kunnen onze klanten ook op beide oren slapen.

Contacteer ons